2013. július 8., hétfő

9. nap

Vasárnap! Vasárnap! Vasárnap! A mai nap az alvásról szólt. 8 körül ébredtem, Csilla ekkor már fent volt. Én némi bűntudattal visszafeküdtem, és fel se ébredtem fél 12-ig. A lakásban csönd volt, ezért reméltem, hogy Csilla is visszaaludt. Pontosan! Ő egy kicsit tovább húzta, 2 felé kelt fel. :)

És ha már előző nap Szicíliában jártunk, jöjjön néhány érdekesség a szigetről.

A Nemzetközi Olívaolaj Tanács a szicíliai Menfiben előállított Ravidá olívaolajat európa egyik legízletesebb olívaolajának ismerte el. Az olajbogyókat október vége és január között szüretelik, és az időzítésnek döntő jelentősége van. Ha túl korán szedik le a bogyókat, alacsony lesz a savtartalma (ami jó), de a terméshozam is alacsony lesz, ráadásul az íze is keserű. Ha túl későn szedik le, a magas terméshozammal együtt jár a savasság, amitől avasodik az olaj.

A hagyományos szüretelési mód szerint a fákat hálókkal veszik körül, és bottal ütögetik az ágakat. Ezt követően megmossák az olajbogyókat, és legjobb esetben mindössze egy napig tárolják. Utána a bogyókat összezúzzák vagy összevágják. Az így keletkezett pépet aztán sajtolják, hogy kinyerjék belőle az olajat. Több olaj nyerhető a pépből, ha felmelegítik, ha többször sajtolják, vagy vegyszereket adnak hozzá, ám mindezek negatívan hatnak az olaj ízére. A legfinomabb olajok tehát az első természetes sajtolással készült, hidegen préselt olajok. Az Európai Unió szabályai szerint csak 27 °C alatt kinyert olajokat lehet "hidegen préselt" címkével ellátni.




Maffia. Kevesen tudják, hogy Olaszország egyszer közel állt a rendszer felszámolásához. Mussolini idejében a legendás rendőrparancsnok, Cesare Mori brutális és teljes mértékben törvénytelen intézkedéseket alkalmazott a maffia ellen, és ha nem jött volna a II. világháború, teljesen összezúzta volna a szervezetet. Azonban az amerikaiak meghiúsította ezt a vállakozást. Szicília 1943-as megszállásának előkészítésekor a szövetségesek csak a maffia hírszerzésére és logisztikai támogatására támaszkodhattak. Miután a szövetségek elfoglalták a szigetet, tovább erősödött a maffia hatalma, hiszen az amerikaiak gyakran a befolyásosabb maffiatagokat helyezték az új szövetséges katonai kormányzat tisztségeibe. A 66 szicíliai városból 62-t az alvilági kapcsolatokkal rendelkező személyekre bízták.

 szicíliai édesség marcipánból

És végül pár szó a kardhalról (pesce spada), amit itt, Calabria partjainál halásznak elsősorban. A kardhalról azt kell tudni, hogy ő is egy életre választ magának párt, és ha a párja elpusztul, vagy uram bocsá' kihalásszák, már örökre egyedül marad. Hát nem édes!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése