2013. július 15., hétfő

16. nap

Tropea


Tropea. 7.40-kor kelés, futás, hogy elérjük a 8:20-as vonatot. 10 órakor már meg is érkeztünk. A város aranyos, de amiről igazán híres, az a tengerpartja. A város magasan helyezkedik el, míg a tengerparthoz több lépcsőn jutunk le. Föntről a tengerre lenyűgöző a kilátás! Olyan, mintha az emberek egy hatalmas, gyönyörű akváriumban fürödnének. A víz kristálytiszta, és lelátni a fenekére.

tengerpart (spiaggia)



Tropea emellet híres még a hagymájáról (cipolla), ami tulajdonképpen úgy néz ki, mint a mi lilahagymánk (az is lehet, hogy tőlünk hozzák :)), illetve a tartufo édességéről is, amiről Csilla először azt hitte, hogy szarvasgomás fagyi. Nekem ez kicsit bizarul hangzott, de ha ez a helyi specialitás, akkor ezt kell megkóstolni. Amikor végül megláttuk az édességet, akkor Csilla megvilágosodott, és rájött, hogy a tartufo azt is jelenti, hogy trüffel, és inkább ez lesz a megoldás. (Én nem gondolkoztam, mindkét megoldást elhittem. :)) Természetesen mindkét nevezetes árut, vagyis a hagymát és az édességet is szörnyen drágán adják. A hagymának kilója 1,5 euró, azaz 450 forint, az édesség, ami tulajdonképpen nem más, mint fagyi, 5 euró, 1500 forint. (Kész rablás!) Persze a tartufoból is létezik több fajta. A hagyományos tartufoban, ami gömb alakú, legbelül csokikrém van, majd vanília fagyi és csoki fagyi követi, és vègül kakaóba van forgatva. Létezik belőle limoncellos, epres, őszibarackos változat is, illetve olyan is, ami mandula vagy mogyoró darabokkal van megszórva. Mi kétfélét próbáltunk ki, a hagyományosat, és egy olyat is, ami csokiba és mindenféle magokba van forgatva. 

Classico


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése