2013. július 12., péntek

13. nap

Lungomare


Ma megvolt a városnézés. A túránkat a helyi képtárban kezdtük, ahol értelemszerűen főleg calabriai művészek képei láthatók. Volt egy kép, amin éppen a kardhalászatot örökítették meg. Az idegenvezető elmodta, hogy a kardhalak halászata napjainkban nem sokban különbözik a régiek módszerétől. Továbbra is szigonnyal halásszák őket, mert a hálót valószínűleg el tudnák fűrészelni (ez nem hangzott el, ezt csak én gondolom így). A halászhajókon található egy magaslat, ahol a kormányos foglal helyet, mivel a kardhalak delfin méretűek,  így a magasból tökéletesen láthatók, és követhetők, hogy merre haladnak. A halászhajóból egy palló fut a tenger fölé, ahol a szigonyos foglal helyet. Ahogy már Csilla a pinterest oldalán megírta, mindig a nőstény halad elől, és a fiú kíséri őt. Állítólag, bár ez már szinte meseszerű, a nőstény halat fogják ki mindig először, a fiúval nem is vesződnek, mivel a fiú hal a kikötőig követi a párját, ahol könnyűszerrel végezni tudnak vele. (Ez a kardhal legenda egyre fokozódik.)


Kèptàr mennyezete
Fàklyatartò Eros


Megnéztük a többi látnivalót is egy nyitott városnéző busszal, de azt ne várjátok, hogy részletesen beszámoljak ezekről, mert igazság szerint Reggioban nem sok látnivaló van. Ez köszönhető annak is, hogy 1908-ban volt egy hatalmas földrengés, amit cunami követett, és így elpusztult minden jelentősebb épület Reggioban.

Kardhal legenda megörökítője

Ami a legviccesebb volt, hogy a calabriaiak nem sokat vesződnek a parkolással. Az autók nagy része elég rossz állapotban van, mert látszik rajtuk, hogy mindegyik átesett már kisebb-nagyobb koccanásokon. Szóval az autókat a legbizarabb helyeken képesek ott hagyni, még olyan helyen is, ahol erre tábla figyelmezteti őket. Nem izgatják magukat azzal, hogy pl. a városnéző buszok ennek következtében nem tudnak bekanyarodni, és így méteres dugót okoznak. (Lásd a képeket)




Dugó
Kaptunk egy kis füzetet is, amiben érdekes tudnivalók vannak Calabriáról. Ebben olvastam, hogy itt, Calabriában, minden ünnepnek megvan a hagyományos édessége, amit természetesen ősi receptek alapján készítenek. Karácsonyra a petrali jellemző, Húsvétra a pastiere, a Farsang időszakára a pignolata és a védőszent ünnepére a nzuddha.

Petrali:  kis torták, amik szárított fügével (fichi secci), dióval (noci) és cukorkával (canditi) vannak töltve, és csokoládéval (cioccolato), valamint cukorral (zucchero) vannak dekorálva.
Pastiera: pite, amit ricotta krémmel (crema di ricotta), gabonával? (grano), mandulával (mandorle) és kandírozott narancs héjjal (bucce di agrumi candite) töltenek meg.
Cuddhuraci: Húsvét egy másik jellemző édessége. Állítólag főtt kemény tojással díszítik, és többféle formájúra készítik, de a legjellemzőbb formák a kosár és a galamb. Régen a háziasszonyok a vejüknek vagy a menyüknek készítették, általában szív alakúak voltak, és nagyon sok főtt tojással díszítették, ami a bőséget hivatott szimbolizálni.
Pignolata: ezt az édességet leginkább a gyerekek szeretik. Olajban kisütött kis labdák, amiket mézbe mártanak.
Nzuddha: Karamellizált mézből, lisztből és szárított fügéből készítik. 

Szicília felhőkbe burkolózva


Az este csúcspontja az volt, hogy végre elmentünk táncolni. Több helyet is ajánlottak a csajok, akik már belevetették magukat az éjszakába. Sajnos itt az élet éjfél után kezdődik, és hát ezt elég nehéz összeegyeztetni a 8 órás keléssel hétköznap, hétvégén pedig még korábban kelünk a kirándulások miatt. Szóval benéztünk a Peppy's bárba, ahol 11-től egy zenekar nyomta. Tök jó volt, de később egy DJ jött, aki már nem volt annyira nagy szám. Aztán átnéztünk az Árribba nevű helyre, ahol leesett az állunk. Salsa parti volt, ami engem korábban nem hozott lázba (valószínűleg nem is voltam tudatában, hogy mit veszítek!), de itt, hihetetlen volt. Iszonyatosan jó zene volt, és mindenki baromira jól táncolt. (Aki látta a Dirty Dancing 2-t, amikor épp a Cuba szám szól, az tudja, hogy miről beszélek.) Életem legnagyobb hibája, hogy nem tanultam salsázni, de ezután ez másképp lesz! Minden kedden és csütörtökön az Árribba nevű helyen a helyünk!


Buon gelato!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése