2013. július 9., kedd

10. nap

Már a 10.! Szinte hihetetlen. Most 20.58 van, és a zongorista szomszédunk legnagyobb örömünkre épp gyakorol. Itt ezen senki nincs kiakadva, szerintem, még örülnek is neki.Ma az olasz étkezési szokásokról értekeztünk. Néhány info erről! (Bár ezek már biztosan mindenki előtt ismertek.)
Az olaszoknak a legkevésbé fontos étkezés a reggeli. Nagyon keveset esznek, vagy egyáltalán nem esznek semmit reggelire. Ha esznek is, akkor az a következő: kávé, ami lehet un caffé, caffelatte, cappuccino + valamilyen édes dolog, leggyakrabban cornetto (croissant) con marmellata vagy pane burro e marmellata (vajas kenyér lekvárral). (Különben első alkalommal, amikor itt jártam, a tanárnő megkérdezte tőlünk, hogy ki mit szokott reggelizni. Mindenki azt válaszolta, hogy cornettot evett. Én teljesen el voltam hűlve, hogy oké, én is szeretem a cornetto fagyit, de reggelire azért enyhe túlzásnak tartom. Aztán egy nap kiderült, hogy a cornetto = croissant.)

Az olaszok, még azok az olaszok is, akik nem reggeliznek, 11 felé biztosan megisznak egy kávét egy közeli bárban.

Az ebéd általában egy és kettő között van. Hétköznap általában egy fogást esznek, és az is inkább valami hideg: panino vagy tramezzino. Nem esznek többet, mert az emésztés sokáig tartana, és így nem lennének hatékonyak a munkahelyükön. :)

Viszont az ebéd végén a kávé kötelező! (D'obbligo il caffé a fine pranzo!) Figyelem! Az olaszok már nem isznak cappuccinot miután megebédeltek. (Attenzione: gli italiani non bevono mai cappuccino dopo avere pranzato!)

A nagy ebédek szombatra és vasárnapra korlátozódnak, amikor az ebéd: primo piatto, secondo piatto és contorno-ból állnak. (A converzatione tanárnő elmondta, hogy náluk a férje mindig friss tésztát készít a vasárnapi ebédre. Munkás dolog, de a friss pastanál nincs jobb!)

A vasárnapi ebédnél gyakran jelen vannak a nagynénik, nagybácsik és az unokatestvérek is, és általában a nagyszülőknél vagy a gyerekeiknél rendezik. (La domenica si pranza spesso con gli zii e i cugini, a casa dei nonni o dei figli.)

A szombat este általában a barátoknak van fenntartva, amikor elmennek szórakozni vagy csak beülnek valahová pl. egy pizzára. (Il sabato sera é riservato alle uscite con gli amici, in pizzeria o al ristorante.)

Este 8 felé vacsoráznak. A vacsora mindig otthon, családi körben zajlik. Általában ez a fő étkezés náluk. Ma már kevésbé szokás, hogy tésztát egyenek vacsorára, inkább húst esznek mindenféle körettel (carne accompagnata da un contorno) , mint pl. sült krumpli: patate fritte vagy insalata, spinaci (spenót), carciofi (articsóka) vagy épp más idény zöldség (altre verdure di stagione).


Néhány tipikus olasz ital (Forrás: Fénymásolat a Mosaico Italia könyvből, a pontosság kedvéért!)

Bellini

A Bellini nevű koktélról azt kell tudni, hogy Harry bárjában született 1948-ban, Velencében. Giuseppe Cipriani készítette először a híres Giovanni Bellini munkáinak megnyitóján, melyre a Palazzo Ducaleban került sor.

Pohár: behűtött pohár
Nehézség: könnyű
Időtartam: néhány perc
Behűtött pezsgő (7/10)
Őszibaracklé (3/10)

Elkészítés

Az őszibarackot meghámozzuk, majd összevágjuk. Lehetőleg fehér húsú barackot használjunk. Egy kis pezsgővel és egy kevés jéggel turmixoljuk össze a barackokat, majd öntsük a behűtött poharakba a pezsgőt, és erre öntsük a baracklevet. A koktélunk máris kész. Pezsgő helyett használhatunk jó minőségű proseccot vagy habzóbort.
(Ez akár otthon is kipróbálható!)

Crodino: alkoholmentes szőkeség

Crodino egy kesernyés ital, amit elsősorban azoknak ajánlanak, akik nem szeretnének alkoholt fogyasztani. Nagyon frissítő és kellemes íze van. A kesernyés íze a hozzáadott gyógynövény aromának köszönhető. Több info: www.crodino.it



(Én még nem próbáltam, de feltétlenül meg kell tennem!) 

Kardhal: szegény feje!
  1. Tengeri herkentyűk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése