2013. július 8., hétfő

8.nap

Kompolàs


Szombat. Ez azt jelentené, hogy addig alszunk, amíg akarunk. Sajnos ez ma nem így alakult. 3/4 6-kor keltünk, mert Szicíliába mentünk megnézni az Etnát és Taorminát. Persze szuper volt minden, de 3/4 6, az brutális!

Az iskola elől indult a busz, és Villa San Giovanninál szálltunk kompra. Kb. fél 11-re értünk az Etnához, ahol másfél óránk volt körbenézni. Az Etnán baromi hideg fogadott, 18 fok volt, és nagyon fújt a szél. Aztán hamarosan jobb idő lett, de a megérkezéskor az idő mindenkit sokkolt. Az Etna, ha nem tévedek, akkor 3315 méter magas, és Európa legnagyobb vulkánja, ami a mai napig is aktív. A legutolsó jelentősebb kitörése 2001-ben volt. A környéken található a Stromboli is, és állítólag mind a két vulkán arra szolgál, hogy a két földrésznek, vagyis Európának és Afrikának az egymáshoz ütközéséből keletkező feszültséget levezessék. Ezért sincsenek földrengések, vagy legalábbis nem gyakoriak a környéken. (Lehet, hogy ettől a magyarázattól egy földrajztanár a haját tépné! Az biztos, hogy nem az Enciklopédika Britannika a forrás.) Az Etna sok vulkántól eltérően nem felrobban, hanem repedezik, egyetlen kráter helyett óriási oldalsó kitörési pontok keletkeznek rajta, eddig mintegy háromszátötven. A legpusztítóbb kitörés 1669-ben volt, és 122 napig tartott. A lávafolyam elárasztotta a 40 km-re fekvő Cataniát is.

Etna


Régen, amikor még az emberek nem tudták, hogy a vulkánok hogyan működnek, azt gondolták, hogy az istenekkel függ össze. Az Etna esetében például úgy képzelték, hogy a Küklopszok az Etnából nyerik Zeusz villámait.

Az Etna olyan, mint egy holdbéli táj, miközben gazdag vegetáció veszi körül, hiszen a vulkáni talaj nagyon jó táptalaj mindenféle vegetációnak.

Etna után következett Isola Bella, de mielőtt elértük volna oda, útközben rengeteg sárga virágú növényt láttunk, aminek a neve olaszul Ginestra. Ez a növény nagyon szívós, borzasztóan kemény a szára, ezért nagyon nehéz eltörni. A szicíliai emberek, ezért ezt a növényt jelképüknek választották, mert úgy gondolják, hogy ők is hasonlóan ellenállóak és szívósak.

Isola Bella


Isolla Bella a környék egyik legszebb tengerpartja. Fantasztikus volt tényleg, és a víz is elég tiszta volt, köszönhetően főleg annak, hogy a partja nem homokos, hanem öklömnyi kövekből állt. Amíg az ember elért a vízig, ingyen részese lehetett egy Kneipp masszírozásnak is. És hát végre megtörtént! Fürödtünk a tengerben! Nagyon jó volt, mert végre jó meleg volt az idő, és hát nagyon kellemes volt elmerülni a hűs habokban.

Teatro Greco


Kétórás fürdőzés után következett Taormina, ami egyszerűen lenyűgöző! Már többször volt szerencsém hozzá, de soha nem lehet betelni vele! Megnéztük a Teatro Grecot, amit Csontváry is megörökített. A színpad hátterében a tenger és az Etna látható, ami mindenféle darabhoz remek díszletül szolgál. Ezután következett a Giardini Pubblici, amit az arab hódítók tiszteletére hoztak létre, mert ők honosították meg Szicíliában a kertkultúrát, azáltal, hogy az öntözést megoldották a csővezetékek segítségével. Csodás kert, csodálatos kilátással!

Szicília jelképe


Közben azt is megtudtuk, hogy Szicília jelképe a medúza, mert a medúza jelképezi az erőt (la forza), a termékenységet (la fertilitá) és a férfiasságot (la virtilitá). A szicíliaiak biztosra mentek!




Giardino pubblico

Taorminában megkóstoltuk az arancinot is, ami tulajdonképpen egy rizsgombóc, és mindenféle ízben kapható. Mi például pisztáciásat ettünk, amiben a rizsen kívűl értelemszerűen volt pisztácia, sajt, és az egész ki volt rántva. Egy rizsgombóctól az ember teljesen eltelik, nem is kell mást ennie.


Arancino


11 felé értünk haza, mi mentünk aludni, miközben útitársaink nagy része, akik 18-20 év közöttiek, már azt tárgyalták, hogy éjfélkor hol találkoznak, hogy együtt menjenek a szombati buliba. Hát ez nekem már sajnos nem megy!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése