2013. július 22., hétfő

23. nap



Tropea te csodás! Újra lehetőségünk volt megcsodálni a gyönyörű Tirrén-tengert Tropea partjainál. Egyszerűen fantasztikus, és megunhatatlan!



Előre elnézést kérek a kardhal rajongóktól, de be kell vallanom, hogy ma megkóstoltuk mi is a kardhalat, mert hát enélkül az olasz nyaralás nem lett volna teljes. 10 körül Tropeán voltunk, ugyanis hétvégén, vasárnap megy Reggióból egyetlen olyan vonat, az is 8:15-kor, amelyikkel átszállás nélkül érhető el Tropea. Szóval megérkeztünk. Fruzsinak és Áginak, a két magyar barátnőnknek megmutattuk, amit mi már Tropeán felfedeztünk. A piccolá universitá-t, ahol szintén olasz tanfolyamokat tartanak külföldieknek (talán jövőre :)), a gyönyörű dómot és a fürdőruhás boltot, ahol 10 euróért lehet olyan fürdőruhákat kapni, ami most itt divat. Egy órát töltöttünk a különböző fürdőruhák válogatásával, de csak Csilla talált olyat, ami minden kritériumának megfelelt. Beata Csilla! Ezek után csak Csilla lesz trendi négyünk közül az olasz tengerparton:(

Miután kinézegettük magunkat, jöhetett az ebéd. Tropeán vagy 12 és 3 óra között vagy 6-tól lehet enni az éttermekben, mert különben be vannak zárva. Végül azért döntöttünk az ebéd mellett, mert a város jóval magasabban fekszik, mint a tengerpart, és azt tudtuk, hogyha egyszer lemegyünk, a tűző délutáni napon nem lesz kedvünk visszagyalogolni.


Dòm 
Dòm


Az ebéd tehát pesce spada volt különböző köretekkel (contorno). Csilla grillezett tropeai hagymát kért, Ági paradicsomsalátát, miután egy kagylós tésztát is megevett, én pedig grillezett padlizsánt ettem. Fruzsi pedig csak tésztát. Természetesen rendeltünk asztali bort is (il vino da tavola), és mivel halat ettünk, ezért fehéret. Az olaszok szerencsére tudják, hogy a fehér bort jól le kell hűteni, különösen ilyen forró nyári napon, hogy amíg elszopogatjuk, addig se melegedjen meg. (A magyar pincéreket is érdemes lenne erre megtanítani, akik különösen a rose borokkal hibáznak, és a vörös boros hűtőben tartják a roset, ahelyett, hogy a fehér borosban tartanák.)

Az ebéd után pedig jöhetett a megérdemelt napozás és fürdőzés. Egyszerűen hibátlan!

Hazafelé a vonatra nem vettünk jegyet, mert Tropeán nem működött az automata. Szerencsére itt ez nem gond, mert ilyen esetben bármikor lehet jegyet venni a vonaton. Annak rendje és módja szerint jött a kalauz, de először otthagyott minket, amikor közöltük vele, hogy mi Reggióig megyünk, ami a utolsó állomása a vonatnak. Amikor legközelebb jött, akkor pedig azért hagyott ott, mert nem volt elég papírja, így nem tudott 4 db jegyet kinyomtatni. Harmadszorra, amikor újra visszatért hozzánk, akkor megegyeztünk, hogy nekünk az is megfelel, ha egy darab jegyet ad, de végül már annyira megkedvelt minket, hogy 4,70 helyett 3,40-ért adta a jegyet. Összedobtuk az összes aprónkat, és Csilla átnyújtotta a rengeteg aprót. A kalauz gondosan "megolvasta" az összeget, és elégedetten nyugtázta, hogy pontosan annyit adtunk, amennyit kért, Csilla hozzátette, hogy siamo puntuale (azt szerette volna mondani, hogy hát pontosak vagyunk, vagyis annyit adtunk, amennyit kellett), mire a kalauz kiajvította, hogy noi (vagyis a Trenitalia) siamo puntuale, voi (vagyis ti) siete precise. Hát azon, hgy a Trenitalia pontos, mindenki jót derűlt, a kalauzt is beleértve. (legalább van önkritikája!)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése